Canolfan Dewi Sant: Abergele | Wynne Construction

Canolfan Dewi Sant: Abergele

  • Client Abergele Parochial Church Council

    Client

    Abergele Parochial Church Council

  • Contract Value £900k

    Contract Value

    £900k

  • Length of Contract 11 months

    Length of Contract

    11 months

  • Architect TACP

    Architect

    TACP

Wynne Construction was awarded the contract by the Abergele Parochial Church Council to build a new community centre on the site of the existing St David's Church in Pensarn. The latter was a corrugated steel church built on the site in 1880 as a temporary building but whose life span had far exceeded the expectations of those who built it!

The new building was to provide a community hall, a worship area, a kitchen/servery, classrooms, an office, toilets and storage areas.

Demolition of the timber- framed steel clad church and adjoining community centre commenced in April 2010. Once cleared, the site was piled with a combination of driven pre-cast concrete and interlocking steel piles, supporting reinforced concrete ring-beam foundations and wide span pre-cast concrete floor units. The new steel- framed building, with insulated masonry infill, supported a 'Kingspan' insulated sheet roof, counter battens and Welsh slate coverings.

The highly energy efficient building was completed to BREEAM excellent standards and had the benefit of with underfloor heating and liquid screed. In addition, there was also a 'Monodraught' natural ventilation system, 'Rotex' solar thermal panels, and large naturally lit spaces supplemented with a number of 'Sunpipes'.

A high level of finishings was demanded internally, with a number of acoustic wall and ceiling finishes required in the Community Hall and Worship area, whilst suspended ceilings were installed elsewhere. The Community Hall also benefitted from a 'Granwood' sprung timber floor. Mechanical and electrical systems were installed and included the underfloor heating, energy efficient lighting, intruder alarm and IT. Associated external works included drainage, a new car park to the rear and hard and soft landscaping.

The site provided a number of constraints due to the location of large three-storey properties on both sides. The biggest challenges were access/egress, lack of storage areas and protection of the public. Throughout the project, however, the Wynne Construction site management team worked in close co-operation with the neighbours and with the local community to ensure that there was no disruption and to ensure the complete safety of the public.



Civic, Municipal & other Public Buildings

RNLI Lifeboat Station: Ll...

RNLI Lifeboat Station: Llandudno | Wynne Construction

The new lifeboat station was awarded by RNLI to construct a modern boathouse at Craig-y-Don in Llandudno. The new station is designed to house a new 25-knot Sh... ...

Coedpoeth Enterprise Centre: Wrexham | Wynne Construction

The scheme with the support of European URBAN II funding was to build the centre, now known as Plas Pentwyn, on the site of the old Penygelli Junior School. ... ...

Ty Pawb: Wrexham | Wynne Construction

Wynne Construction was appointed by Wrexham County Borough Council to refurbish and transform the People's Market into a joint arts and market centre. The... ...

View Wynne Constructions Projects

© 2019 Wynne Construction. All Rights Reserved   -   Site Map   -   Privacy / GDPR   -   Modern Slavery Statement

Go to top