Riverside Courtyard: University of Chester | Wynne Construction

Riverside Courtyard: University of Chester

  • Client University of Chester

    Client

    University of Chester

  • Contract Value £650k

    Contract Value

    £650k

  • Length of Contract 4 months

    Length of Contract

    4 months

  • Architect Brock Carmichael

    Architect

    Brock Carmichael

Following the University of Chester's acquisition of the former County Hall in Chester, a number of key facilities were required prior to student occupation at the beginning of the new academic year in September. The University required two new extensions to be constructed within two separate and totally enclosed courtyards as well as the refurbishment of the central core area containing the existing catering facility.

The new buildings were to provide a music suite and lounge/rest area for students, whilst the refurbishment of the core area involved the installation of new catering equipment, a servery and seating areas.

Due to constraints imposed by the client, the biggest challenge was access/egress to the courtyards, as the building was occupied by administrative staff which meant no materials or arisings could be taken through the building. A tower crane was therefore used to lift all materials over the front of the building. During the pre-contract phase Wynne Construction worked with the design team to review the proposed piled foundation/slab design. Following a series of design reviews, a reinforced cast in-situ raft solution was chosen, thereby negating the need to bring in heavy equipment to undertake the piling and also saving the client £11,500

The new buildings were of steel frame construction, with suspended beam and block floors to the music suite in order to overcome difference in levels. The external walls comprised an SFS stud system with insulation and plywood sandwich. The roof and external walls were clad with 'heinzinc' standing seams. A high level of finish was demanded internally, with a number of acoustic wall and ceiling finishes required in the music suite, whilst suspended ceilings were installed elsewhere.

Throughout the project, our team at Wynne Construction worked in close co-operation with the building users to ensure that there was no disruption and to ensure the complete safety of the existing users.



Colleges of Further & Higher Education

Rhyl Sixth: Rhyl

Rhyl Sixth: Rhyl | Wynne Construction

Rhyl Sixth is a new sixth form facility built at the Rhyl Campus for Coleg Llandrillo. The design of the facility was undertaken by Capita Symonds. The new... ...

Coleg Llandrillo Rhyl | Wynne Construction

The refurbishment of Coleg Llandrillo Rhyl, a substantial site of Coleg Llandrillo, serving the heart of Rhyl and its surrounding areas has provided Wynne Cons... ...

High Growth Centre: Ellesmere Port | Wynne Construction

Wynne Construction was awarded the £1.4m contract by the University of Chester. The project involves the refurbishment of three buildings at the High Growth Ce... ...

Refurbishment and Small Works

$NAMEshort1

$NAME1 | Wynne Construction

$DESCRIPTION1 ...

$NAME2 | Wynne Construction

$DESCRIPTION2 ...

$NAME3 | Wynne Construction

$DESCRIPTION3 ...

View Wynne Constructions Projects

© 2019 Wynne Construction. All Rights Reserved   -   Site Map   -   Privacy / GDPR   -   Modern Slavery Statement

Go to top